Brezžična tehnologiija - pametni telefon z ikono WiFi

Različne vrste brezžične komunikacije

Ali ste vedeli, da trenutno okoli Zemlje kroži skoraj 5000 satelitov? Navadili smo se na takojšnjo komunikacijo in zabavo, kjer koli že živimo na planetu. Za vzdrževanje oddaljene brezžične komunikacije in nadzor teh satelitov pa je potrebna zapletena tehnologija.

V resnici ima brezžična komunikacijska tehnologija vsak dan neviden vpliv na vsa naša življenja. Če imate podjetje, se morda sprašujete, kako najbolje izkoristiti različne vrste brezžične komunikacije. Kaj lahko še naredi za vas?

Odgovor se naučite tako, da preberete naš poglobljen vodnik po brezžičnih tehnologijah.

Satelitska komunikacija

Satelitska komunikacija je ključna oblika brezžične komunikacije. S pomočjo satelitov lahko ljudje po vsem svetu komunicirajo med seboj.

Morda ne bo mogoče poslati signala v drugo državo, ker je ukrivljenost zemlje na poti. To je eden od razlogov, zakaj sateliti krožijo okoli Zemlje, ker lahko pošiljajo signal med seboj in sčasoma v oddaljeno državo. Vse to z neverjetno hitrostjo.

NASA in druge vesoljske agencije redno uporabljajo to vrsto tehnologije. Seveda pošiljanje satelita v ozračje ni poceni. Zato mora biti zadevna tehnologija pred začetkom podvržena pomembnemu preizkušanju.

Infrardeča komunikacija

Infrardeča komunikacija je prisotna v večini domov v obliki televizijskega daljinskega upravljalnika. Kako pa to deluje?

IR prenaša informacije s pomočjo nevidne svetlobe. To pomeni, da na elektromagnetnem spektru leži med mikrovalovi in ​​vidno svetlobo.

Infrardeča komunikacija zahteva oddajnik in foto sprejemnik za sprejem svetlobnega snopa. Ker zaradi kakršne koli motnje svetlobe fotoprejemnik ne bo sprejet, bo IR deloval le, če je vidna linija. To pomeni, da če stojite med oddajnikom in sprejemnikom, verjetno ne bo delovalo.

Oddajanje radia

Najbolj znana oblika brezžičnega prenosa na našem seznamu, oddajanje radia, je bila verjetno prva vrsta brezžične komunikacije.

Radijski oddajniki pošiljajo podatke v obliki radijskih valov na sprejemne antene. Radijski valovi so oblike elektromagnetnih signalov. Signali so razmeroma ozki in valovi se lahko pošiljajo po različnih frekvencah. Zato vaš avtoradio lahko sprejema signale iz različnih radijskih postaj.

Obstaja veliko vrst uporabnikov radijske komunikacije. Radijske postaje, ki oddajajo informativne in zabavne programe. Pomorski radijski kanali ladjam omogočajo komunikacijo med seboj in z obalo. Navdušenci po radiu Ham lahko komunicirajo in radijsko komunikacijo uporabljajo za osebno uporabo.

Mikrovalovna komunikacija

Mikrovalovna tehnologija je učinkovita vrsta komunikacije, ki se uporablja po vsem svetu.

To tehnologijo lahko razdelimo na 2 vrsti, ki sta bolj podrobno opisani v nadavljevanju:

  • Satelitska mikrovalovna komunikacija
  • Kopenska mikrovalovna komunikacija

Satelitska mikrovalovna komunikacija

To je najučinkovitejša metoda globalnega prenosa mikrovalov. Tako kot infrardeče tehnologije tudi mikrovalovne tehnologije zahtevajo jasno vidljivost. To pomeni, da je dobra ideja, če želite poslati signal na daljavo, najprej poslati na satelit.

Edina težava je, da lahko v zelo gostem oblačnem vremenu signal do satelita blokira atmosfera.

Kopenska mikrovalovna komunikacija

Mikrovalovne tehnologije so lahko zelo varna oblika komunikacije. Če je treba signal prenašati na kratko razdaljo, lahko zadostuje postavitev dveh anten z jasno vidno linijo. Signal se nato lahko prenaša med obema sprejemnikoma. To odpravlja potrebo po povezavi z zunanjim omrežjem.

Wi-Fi

Wi-Fi internet je brezžično elektronsko omrežje z nizko porabo energije. Ti so na voljo v skoraj vseh nakupovalnih središčih in kavarnah na svetu. V bistvu je fizično žično omrežje povezano z usmerjevalnikom. Tako nastane visoko lokalizirano brezžično omrežje z nizko porabo energije.

Na ta način je mogoče v lokalno omrežje povezati vrsto naprav. Znano pa je, da je javni brezžični dostop do interneta tarča tatov in hekerjev. Zato je nujno, da tako uporabniki, ki se povežejo s temi omrežji, kot ponudniki, uporabljajo metode zaščite z geslom.

Mobilni komunikacijski sistemi

Rastoča industrija mobilnih telefonov uporablja tehnologijo, podobno Wi-Fi, vendar v veliko širšem in varnejšem obsegu. Podjetja za mobilne telefone nudijo pokritost strankam po vsej državi ali celo v mednarodnem merilu.

To storijo s kompleksno mešanico lokalnih omrežij in oddajnikov skupaj s satelitsko podporo.

Tehnologija Bluetooth

Bluetooth je relativno nova tehnologija, ki pa postaja vse bolj razširjena. To je v bistvu preprosta metoda za pošiljanje informacij na kratke razdalje. Vendar pa lahko te informacije vključujejo sporočila ali celo datoteke.

Tehnologija Bluetooth je bila prvotno zasnovana kot nadomestek za fizične kable. Vendar ima svoje pomanjkljivosti. Ima največji doseg 30 čevljev. To je mogoče še dodatno zmanjšati, vendar ne v celoti blokirati sten in drugih trdnih predmetov.

Vse vrste brezžične komunikacije in še veliko več
Danes je na voljo toliko vrst brezžične komunikacije. Z različnimi tehnologijami in zračnimi konstrukcijami, ki jih podpirajo, se splača temeljito raziskati in izvedeti, katere brezžične komunikacijske tehnologije bodo najbolje delovale ali vi.

Če želite uporabiti brezžične komunikacijske tehnologije za svoje podjetje ali dom, smo tu, da vam pomagamo. Dolgoletne izkušnje izkoriščamo za zagotavljanje dobrih smernic in izdelkov našim strankam. Zakaj ne bi sledili našemu blogu ali nas kontaktirali, če želite izvedeti, kako vam lahko danes pomagamo.