Brezžična tehnologija WiFi

Od svojega začetka je brezžična tehnologija WiFi imela pomembno vlogo pri ohranjanju povezanosti doma in v javnosti. Nikola Tesla je na tem področju veliko prispeval. Kamor koli gremo se redno zanašamo na WiFi, da ohranimo povezanost s prijatelji, družino in preostankom sveta, svojo produktivnost, organizacijo, svoje zdravje in celo svojo zaščito.

Nedavni napredek v brezžični tehnologiji WiFi je močno prispeval k razvoju Internet Zadev (ang. Internet Things), kar omogoča, da smo danes še bolj povezani kot kadarkoli prej.

  • Toda koliko nas pozna celotno zgodovino tehnologije WiFi?
  • Kdaj je bil izumljen WiFi?
  • Kako natančno deluje?
  • In kako daleč je prišlo v 20 letih?

Raziskali smo zgodovino brezžične tehnologije WiFi, da ugotovimo kje se je vse začelo, kaj nam je z WiFi tehnologijo uspelo dosežti in kakšna prihodnost se nam obeta v svetu v katerem postajamo vse bolj povezani.

Kaj je WiFi in kako deluje?

Na osnovni ravni je WiFi način prenosa širokopasovnega interneta v napravo z uporabo brezžičnih oddajnikov in radijskih signalov. Ko oddajnik prejme podatke iz interneta, jih pretvori v radijski signal, ki ga lahko sprejmejo in preberejo naprave, ki podpirajo WiFi. Nato se med oddajnikom in napravo izmenjajo informacije.

Kdaj je bil izumljen WiFi?

WiFi je bil izumljen in prvič objavljen za potrošnike leta 1997, ko je bil ustanovljen odbor z imenom 802.11.

To je privedlo do nastanka IEEE802.11, ki se nanaša na niz standardov, ki opredeljujejo komunikacijo za brezžična lokalna omrežja (WLAN).

Po tem je bila vzpostavljena osnovna specifikacija za WiFi, ki omogoča brezžični prenos dveh megabajtov na sekundo med napravami.

To je sprožilo razvoj prototipne opreme (usmerjevalnikov) v skladu z IEEE802.11, leta 1999 pa je bil uveden WiFi za domačo uporabo.

Frekvence WiFi

WiFi uporablja elektromagnetne valove za prenos podatkov, ki delujejo na dveh glavnih frekvencah: 2,4 GHz (802,11b) in 5 GHz (802,11a). 2,4 GHz je bila dolga leta priljubljena izbira za uporabnike WiFi, saj je delovala z večino običajnih naprav in je bila cenejša od 11a.

Vse močnejši

Leta 2003 so hitrejše hitrosti in pokrivanje razdalje prejšnjih različic WiFi združile standard 802.11g. Tudi usmerjevalniki so postajali vse boljši, z večjo močjo in večjo pokritostjo kot kdaj koli prej. WiFi je začel dohitevati – tekmoval je s hitrostjo najhitrejših žičnih povezav.

2009 – Prihod 802.11n

Leta 2009 je bila končna različica 802.11n, ki je bila še hitrejša in zanesljivejša od predhodnika. To povečanje učinkovitosti pripisujejo podatkom „več vhodov z več izhodi“ (MIMO), ki uporabljajo več anten za izboljšanje komunikacije oddajnika in sprejemnika. To je omogočilo znatno povečanje podatkov brez potrebe po večji pasovni širini ali prenosni moči.

Prenatrpano

Razširjeno območje 2,4 GHz je pomenilo, da je vse več naprav (od monitorjev za otroke do Bluetootha) uporabljalo isto frekvenco, zaradi česar je postajala prenatrpana in počasnejša. Posledično je 5 GHz postala privlačnejša možnost.

Sočasni dvopasovni usmerjevalniki

Za rešitev te težave so bili ustvarjeni dvopasovni usmerjevalniki. Ti usmerjevalniki so vsebovali dve vrsti brezžičnih radijskih postaj, ki bi lahko hkrati podpirale povezave na povezavah 2,4 GHz in 5 GHz. Privzeto bi se naprave v območju dvopasovnega usmerjevalnika samodejno povezale na hitrejšo in učinkovitejšo frekvenco 5 GHz. Če pa je naprava bolj oddaljena ali za stenami, bi lahko 2,4 GHz uporabili kot varnostno kopijo.

2012 naprej

801.11ac je želel izboljšati obseg 5 GHz: imel je štirikratno hitrost WiFi 801.11n, večjo širino in zmožnost podpiranja več anten, kar pomeni, da se lahko podatki pošiljajo hitreje. Leta 2012 se je rodil tudi koncept Beamforming, ki ga Eric Geier razlaga kot fokusiranje signalov in koncentriranje prenosa podatkov, tako da več podatkov doseže ciljno napravo. Ugotavlja: “Namesto da oddajate signal na široko območje v upanju, da boste dosegli vaš cilj, zakaj ne bi koncentrirali signala in ga usmerili neposredno v tarčo?”

2020 WiFi 6

Način delovanja WiFi se v zadnjem desetletju bistveno ni spremenil in tudi njegov namen se ni spremenil.

Izid WiFi 6 leta 2020 je prinesel veliko obljubo za hitrejšo povezljivost in povezovanje med tehnologijami s hitrostjo do 9,6 Gbps, kar je skoraj 300% v primerjavi s 3,5 Gbps na Wi-Fi 5.

Razlog za povečanje hitrosti WiFi 6 je v tehnologijah, ki se uporabljajo za ublažitev težav s preobremenjenostjo s številom povezanih naprav. Usmerjevalniki WiFi 6 lahko komunicirajo tudi z več napravami hkrati in usmerjevalnikom omogočajo pošiljanje podatkov na več naprav v isti oddaji.

WiFi danes in Internet Stvari

Današnjo uporabo Wi -Fi lepo povzema Rethink Wireless: »Zmogljivost WiFi se še naprej izboljšuje in je ena izmed najbolj razširjenih brezžičnih komunikacijskih tehnologij, ki se danes uporabljajo. Je enostaven za namestitev, enostaven za uporabo in tudi ekonomičen. Dostopne točke WiFi so zdaj nastavljene doma in na javnih vročih točkah, kar omogoča priročen dostop do interneta za vse, od prenosnih računalnikov do sma